ESEMÉNYEK

Érdeklődés, illetve bejelentkezés a közösségi irodába vagy egyéb programjainkra: szabadsagter6@gmail.com vagy +36 30 230 7267 


2019. december 4., szerda, 19:00-21:00

A pomázi középkori üvegművesektől a seiffeni (Németország) karácsonyfadísz-készítőkig. És vissza.

Helytörténet, távoli kapcsolatok és adventi készülődés

A Pomáz-Nagykovácsi pusztán (Fülöp Kecskefarm) feltárt középkori épületegyüttes egyik legérdekesebb része egy üveggyártó műhely, amely a pilisi apátság kolostori majorságának része volt, és amely mindenféle üvegtermékeket állított elő a 15-16. században. A feltárt épületrészek, a leletek, az üveggyártás eredménye és a melléktermékek világosan megmutatják, hogy milyen technológiát használtak a késő középkori mesterek. A műhely kapcsolatai Visegrádtól egészen olyan cseh és német üveghutákig vezetnek, amelyek az Érchegységben találhatóak. Az előadás bemutatja a korabeli üvegkészítési technikákat, majd arra keresi a választ, hogy milyen kapcsolat lehet a középkori üvegművesek és a modern karácsonyfadísz készítők között. Videók segítségével ismerhetjük meg a mesterfogásokat és sokféle mestermunkát.

Ezt követően a mai üvegművesség rejtelmeibe avatják be a hallgatóságot, és megismerhetnek egy Pomázon alkotó mestert, aki megmutatja nekünk az üvegékszer-készítés varázslatos világát. Így válik teljessé az adventi kör, a pomázi üvegművesektől a német karácsonyfadísz készítőig, majd vissza Pomázra a mai üvegművesekig. Mindezeket régész-történész és üvegműves előadóink mutatják be:

Laszlovszky József, régész-történész. 1995 óta kutatja a Pomáz-nagykovácsi pusztai romokat, az ott felfedezett középkori üveggyártó műhely maradványait.

Zágon Judit pszichológus, üvegműves.

Belépő: 300 forint (PBT-tagok számára ingyenes.) 


2019. december 8., vasárnap, 9:00-14:00

NEKED ADOM - Karácsonyi ajándék készítő scrapbook foglakozás  

BETELT!

Hosszú ideje érlelődött már a gondolat, hogy Pomázon és környékén is bemutathassuk a scrapbook-ot. Mindketten szerelmesei lettünk az emlékmegőrzés ezen módjának, hiszen kiélhetjük benne kreativitásunkat, festhetünk, kompozíciókat építhetünk, mesélhetünk élményeinkről, emlékeinkről.
Az 5 órás foglalkozás végére két, téli hangulatú alkotás kerül ki a kezeitek közül: Szandrával dobozalbumot, Sophie-val egy 23x23 cm-es, 3D keretbe foglalt scrapbook oldalt készíthettek. Kezdőket is várunk, mert megmutatjuk az alap technikákat, eszközöket és fontosabb tudnivalókat. Nem szükséges hozzá más, csak fénykép és lelkesedés, mi mindenben segítünk!
A foglalkozás ára: 12.000 Ft /fő, ami magában foglalja mindkét alkotáshoz szükséges alkotócsomagot, valamint az eszközhasználat díját.
Férőhelyet a tanfolyam díj 50%-ának befizetésével tudjuk biztosítani.
Minimum létszám: 6 fő
Maximum létszám: 12 fő
Jelentkezés: https://docs.google.com/forms/d/1SiolsGZrbjvg7iStu-pfQFw8N0DpXfmaJJI4_SjTXAA/edit
Várunk szeretettel: Szandra és Sophie2019. december 11., szerda, 18:30-21:00

Meghökkentő találmányok - szórakoztató szabadalmi történetek

Bárki lehet feltaláló, nem csak Tesla ;-) Akár egy utcaseprő, egy kofa, egy grafikus, sőt még egy őrült is...
Előadó: Kovári György, szabadalmi ügyvivő, bő 4 évtizedes tapasztalattal
Bátran ajánljuk felnőtteknek és nagyobbacska gyerekeknek is.
Belépő: 500 forint


2019. december 16., hétfő, 18:30-21:00

Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben

Mi köze Pomáznak Attila városához és Árpád fejedelem temetkezési helyéhez? Vetítéses előadás.
Előadó: Herceg Ferenc, nemzettudat-építő, Pilis-kutató
Belépő: 500 forint


2020. január 22., szerda, 18:00-19:30

Alternatív/kísérleti fotótechnikák

Pfliegel Bálint mutat be alternatív/kísérleti fotótechnikákat, amikkel bárki egyszerűen készíthet fényképeket kamerával vagy kamera nélkül. Megismerhetjük ezen technikáknak a technikai/történeti alapjait és a velük készített érdekesebb képeket. Lent láthatóak izgalmas példák arra, hogy milyen csodákat lehet készíteni, amennyiben újra felfedezzük a fényképezés alapjait.

Belépő: 500 forint 

ESEMÉNYEK

Pomáz, Szabadság tér 6.