ESEMÉNY GALÉRIA

2020. szeptember 11., péntek 18:00-21:00 

Szabad Péntek - Kvízz velem!

Végre Pomázon is! Az angolszász területeken méltán népszerű pub quiz (kocsmakvíz) műfaj alapvetően egy kvízjáték, melyben nem egyéni játékosok, hanem csapatok versenyeznek egymással.

Hogyan zajlik?

Másfél-két órában néhány tucat kérdés, amiknek a megválaszolásához egyáltalán nem csupán lexikális tudásra, hanem összefüggések felismerésére, ügyes becslésekre, kockázatvállalásra és némi szerencsére is szükség van. Csapatjáték, amiben 4-6 fős társaságok lehetnek igazán hatékonyak, akik együtt változatos területekre látnak rá. Lesznek feleletválasztós kérdések, ahol jól tippelni se árt, olyanok is, ahol más - például a válaszok közötti kapcsolódás - segít, na meg lesz sok zene. Az egész messze nemcsak kérdésekről és válaszokról szól, hanem a csapaton belüli együttműködésről is: valójában magatokról és a többiekről fogjátok a legtöbbet megtudni. A sok nevetés pedig garantált!

Ki tartja?

Tóth Mihály, aki 5 éve készít és vezet társas kvízeket változatos helyszíneken és témákban, jellemzően Budapesten a város legkiterjedtebb kocsmakvízes hálózatának kvízmestereként.

"Amióta az eszemet tudom, szeretek mindenfélével játszani, olyan dolgokkal is, amiket egyáltalán nem játékra találtak ki. Egyéb elfoglaltságaim, amik hol oktatással, hol kiállítások szervezésével, hol a legkülönbözőbb munkahelyek és személyek fejlesztésével kapcsolatosak, bőven adnak ötleteket. Ha pedig megkérdezik, hogy miből lehet kvízkérdést írni, visszakérdezek: 'Miből nem?'"

A szerveződő csapatokat kérjük, hogy regisztráljanak a szabadsagter6@gmail.com címen.

A játék minimum 3 csapattal indul, és egy alkalommal maximum 7 csapat játszhat.

A belépő 1200 forint/fő.

2020. szeptember 9., szerda 19:00-21:00 

Pomáz településszociológiája - akkor és most

Miért egyenes az egyik utca és miért görbe a másik? Hová tűnt a mozi és a könyvesbolt? Miért csak a rendszerváltás után épült be a Szelistye? Ezekre és még sok minden másra is választ ad Nyitrai János, szociológus előadása, melynek alapja a Pomázon már ismert településszociológiai kutatása.

Az előadás végén pedig arra is fényt derít, hogy miért szemetes a pomázi határ és hogyan lehetne ezt megszüntetni!

Programunkat 500 Ft adománnyal tudja támogatni mindenki, aki nem PBT tag.


2020. március 9., péntek 18:00-20:00

Hová tűnik az élet kertjeinkből és fejlődő világunkból?

Hová tűnik az élet kertjeinkből és fejlődő világunkból - vetítéssel egybekötött előadás a Pomázi Ökokör szervezésében

Előadó: Papp Zoltán méhész, méhegészségügyi felelős

Hogyan tehetünk azért, hogy a méhek és más hasznos rovarok jól érezzék magunkat a kertünkben? Miért olyan fontos egyáltalán, hogy élet legyen a kertünkben? Mi fán terem a rovarhotel? 

Várunk minden kedves kezdő és haladó környezetbarát érdeklődőt a Szabadság Térben.

Adomány/hozzájárulás: családonként 500 Ft


2020. január 22., szerda, 18:30-20:00

Nevezetes pomázi családok és emlékeik:
A Cykó család. Károly Róbert és Nagy Lajos király embereitől a Csikóvárig.


2020. január 15., szerda, 18:00-19:30

Alternatív/kísérleti fotótechnikák

Pfliegel Bálint mutat be alternatív/kísérleti fotótechnikákat, amikkel bárki egyszerűen készíthet fényképeket kamerával vagy kamera nélkül. Megismerhetjük ezen technikáknak a technikai/történeti alapjait és a velük készített érdekesebb képeket. Lent láthatóak izgalmas példák arra, hogy milyen csodákat lehet készíteni, amennyiben újra felfedezzük a fényképezés alapjait.

Belépő: 500 forint 


2019 december. 16.

Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben

Mi köze Pomáznak Attila városához és Árpád fejedelem temetkezési helyéhez? Vetítéses előadás.
Előadó: Herceg Ferenc, nemzettudat-építő, Pilis-kutató

2019. december 11.

Meghökkentő találmányok - szórakoztató szabadalmi történetek

Bárki lehet feltaláló, nem csak Tesla ;-) Akár egy utcaseprő, egy kofa, egy grafikus, sőt még egy őrült is...

Előadó: Kovári György, szabadalmi ügyvivő, bő 4 évtizedes tapasztalattal

Bátran ajánljuk felnőtteknek és nagyobbacska gyerekeknek is.


2019.december 8.

NEKED ADOM - Karácsonyi ajándék készítő scrapbook foglakozás

Hosszú ideje érlelődött már a gondolat, hogy Pomázon és környékén is bemutathassuk a scrapbook-ot. Mindketten szerelmesei lettünk az emlékmegőrzés ezen módjának, hiszen kiélhetjük benne kreativitásunkat, festhetünk, kompozíciókat építhetünk, mesélhetünk élményeinkről, emlékeinkről.


2019. december 4.

Pomázi középkori üvegművesektől német karácsonyfadísz-készítőkig

A pomázi középkori üvegművesektől a seiffeni (Németország) karácsonyfadísz készítőkig. És vissza.
-- Helytörténet, távoli kapcsolatok és adventi készülődés --

2019.november 27.

Föld 2.0 - Keressük az ikertesót

Ha az ember el akar költözni Pomázról, viszonylag sok lehetősége van, de talán a legvégső esetben gondolkodik el azon, hogy a Naprendszeren kívülre induljon. Ám ha mégis, merre kezdje? Van-e ideális helyszín? Vigyen vizet magával, vagy lesz ott? Téli ruhát csomagoljon vagy úszódresszt? Milyen szomszédokra számítson?! Kovács Tamás csillagász előadásában részleges válaszokat kaphatunk a fenti kérdésekre.
Az előadást a témában laikus felnőtteknek és érdeklődő diákoknak is ajánljuk.

2019. november 22.

Szczuka Panka és Borcsa zenés estje

Szczuka Panka és Borcsa zenél a Szabadság Térben. A Szczuka-nővérek könnyűzenei feldolgozásokkal, valamint néhány jazz és saját számmal varázsolnak el bennünket. Érkezhettek már 6 órától, és az este 9 órakor zárul.


2019 november 20. 

Gyilkosság a Pilisben? - Gertrúd királyné meggyilkolása

Gertrúd királyné halála és temetkező helye új történeti és régészeti kutatások valamint digitális technológiák eredményei nyomán. 

2019. november 12. 

Karácsonyi obeliszk 2in1 workshop - kosárfonó műhely Pomázon

2019.november 6.

Pomáz régi térképeken 

A Pomáz Barátai Társaság (PBT) szervezésében megrendezésre kerülő est házigazdája Laszlovszky József lesz, aki a történeti térképek segítségével arra keresi a választ, hogy miként mutatható be Pomáz fejlődése, átalakulása az elmúlt több, mint kétszáz évben.
Az előadást beszélgetés követi.
Ezzel folytatódik a sorozat, amelyben érdekes történeti, régészeti, művészeti témák kerülnek feldolgozásra, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak Pomázhoz, a Pilishez.  

2019.október 31.

Szabadság Tér - Megnyitó est

Tölts velünk egy estét! Ismerd meg a Teret! Beszélgess, inspirálódj, kapj kedvet!
Az elsősorban felnőtteknek szervezett eseményünkön az élő zenéről és jó hangulatról Popper Péter és Sipos Péter (IHM) is gondoskodnak. 

2020. március 4., szerda 19:00-21:00

A rómaiak már a spájzban vannak - avagy egy szenzációs pomázi régészeti lelet előkerülése

Tóth Gusztáv, régész, előadásában ismerhetjük meg az izgalmas leletet. Ő maga így fogalmazott előadásáról: 

"2019 tavaszán váratlanul és mondhatni sorsszerűen egy olyan fémleletre bukkantam Pomázon, ami nemcsak a hazai, de még a nemzetközi római kori régészet számára is jelentős értéket képvisel. A leletet leadtam a pomázi önkormányzat trezorjába, és az eredeti szakmámból maradt nexusokat kihasználva megkezdtem a hónapokig tartó lobbizást a műtárggyal, vagyis próbáltam Pomáz számára a legelőnyösebb utat kijárni. Végül idén február végén átvittem a leletet méltó helyére.
"Könnyed, vidám stílusban és remélem izgalmasan mutatom be azt a valamit, amelyről a Magyar Nemzeti Múzeumban ezt mondták: "Utoljára 40 éve került a gyűjteményünkbe ilyen jelentőségű műtárgy...". Aki egy kicsit is ismeri a MNM gyűjteményét, az tudja, hogy ezzel a mondattal Pomáz nemcsak felkerülhet egy speciális térképre, de sok izgalmas lehetőség is megnyílik a város előtt. Március 4-én az elmúlt tíz hónap sztorija hangzik el a hihetetlen előkerülésről, diszkrécióról, lojalitásról, szakmai kulisszatitkokról, akadályokról, becsületről, őrlődésről, jövőről és persze egy kis régészetről (megpróbálom a lehető legkevesebb szakmai szárazságot belevinni). Hiába próbálom majd egy órába belesűríteni - utána parázs vita lesz, ez biztos!"

Programunkat 500 Ft adománnyal tudja támogatni mindenki, aki nem PBT tag. 


2020. február 19., szerda  19:00-21:00

Szőlők és bor a középkori Budán és Pomázon

Janka László február 14-én elhangzott előadásában megismerhettük Szent Trifun ünnepét és sok-sok érdekes részletet a pomázi szőlő és borkultúráról, elsősorban az itt élő szerb közösség szokásaihoz kapcsolódva. Ez alkalommal időutazásunkban egy korábbi időszakot vizsgálunk meg, a Buda környéki területek középkori szőlőit és borait. Benézünk a budai polgárok házaiba, hogy hol tartották messze földön híres borukat, hol fogadták vendégeiket vagy a házba betérőket egy-egy sátoros ünnep vagy budai vásár idején, és mi maradt meg mindezekből az emlékekből a korszak történész, régész kutatói számára? Arra is választ keresünk, hogy milyen bor kerülhetett a király asztalára, ha budai vagy visegrádi palotájában fogadott vendégeket, és vajon hol tárolhatta borát a Cykó család, amely néhanapján a királyt is vendégül látta Pomázon?

Egyáltalán mióta lehettek szőlők Pomázon, és gondolhatunk-e arra, hogy már a rómaiak idején is termesztettek szőlőt a környéken? Időutazásunkban pedig végül visszakanyarodunk Szent Trifunhoz is, azt a kérdést feltéve, hogy miért érdekes egy régész számára egy olyan ábrázolás, amely ezt a szentet jeleníti meg. Középkori bort nem ígérhetünk azoknak, akik eljönnek az előadásra, de sok érdekes dologról lesz szó, amiből a Buda környéki borvidék régi történetét ismerhetjük meg. A középkori időutazásban vezetőnk lesz:

Laszlovszky József, régész-történész, aki részt vesz a mai borokkal kapcsolatos kutatásokban is.

Az előadást követő beszélgetésen, a témához kapcsolódóan a következőkről is szeretnénk szót ejteni:

- A pomázi értéktár fejlesztése

- Régi fényképek, információk gyűjtése Pomáz épületeiről, családjairól, környezetéről


Programunkat 500 Ft adománnyal tudja támogatni mindenki, aki nem PBT tag.

2020. február 15., szombat, 18:00-20:00 

Panka & Malac koncert

Szczuka Panka ismét nálunk zenél - ezúttal Malaccal, gitáros barátjával jönnek hozzánk.
Panka és Malac 2017 nyara óta játszanak együtt különböző zenekari felállásokban és duóban egyaránt. A több éve tartó együtt zenélésnek és a sok közös élménynek köszönhetően nagy közöttük az összhang, koncertjeiken bátran kísérleteznek új módon megszólaltatni akár ismert számokat is. A duó felállás lehetőséget ad egy különleges, bensőséges atmoszféra létrehozására, amelyben kiemelt szerepet kap az improvizáció. Folyton változó repertoárjukban a jazz, blues és pop dalok mellett saját számaik is helyet kapnak.
18:00 Kapunyitás
19:00 Koncert
Adományként: felnőtt 800 forint, gyerek 500 forint
Ízelítőül:
https://www.youtube.com/watch?v=qb4O3ujW6TY
https://www.youtube.com/watch?v=yxt1vhrMSg4
https://www.youtube.com/watch?v=imBGa6u-YtM

2020. február 14., péntek, 18:00-20:00

Szent Trifun, a szőlészet, borászat és a vendéglősök védőszentjének ünnepe az ortodox keresztényeknél 

Egy mára csaknem elfeledett ünnep. Pomáz és az Észak- Budai régió szerb borászati hagyományai


Vetített képes előadás Pomáz és a környék egykor méltán híres borászatáról és a hozzá kapcsolódó népszokásokról, melyek még a XX. század derekán is éltek.
Előadó: Janka László népzenetanár, helytörténeti kutató

A kb. másfél órás előadás végén közösen koccintunk az ünnep alkalmából.

Adományként: 500 forint 


2020. február 5., szerda 19:00-21:00

Erdők, mezők, szőlők.
Hogyan nézett ki Pomáz határa évszázadokkal ezelőtt?

Pomáz története kapcsán sokszor szoktunk beszélni középkori romokról, újkori műemlékekről, népcsoportokról és szokásaikról. Sokkal kevesebb szó esik azonban arról, miként nézhetett ki a táj Pomáz határában, a Pilis kapujában, évszázadokkal ezelőtt? Egyáltalán van-e lehetőségünk arra, hogy azt kutassuk, miket termesztettek a középkorban vagy a kora újkorban ezen a vidéken, mivel foglalkoztak a Pomázon élők. Ezúttal tehát nem arról lenne, szó, hogy nemes családok, királyok vagy jeles személyiségek hogyan kapcsolódtak településünkhöz, hanem arról, hogy az itt élő lakosság miként alakította a táját maga körül. Vajon megmaradtak-e a nyomai annak, hogy az ember és a természet egymásra hatása mit jelentett Pomáz környezetében? Vannak-e forrásaink arról, hogy milyen növényzet vagy állatvilág volt jellemző erre a vidékre évszázadokkal ezelőtt, akár egy évezrednyi időszakra is visszatekintve. A rövid előadás arra is választ keres, hogy hogyan látta a középkor vagy a 18-19. század embere saját környezetét, a pomázi tájat. Ehhez pedig segítségül hívjuk a középkori határjárások szövegét ugyanúgy, mint az újkori térképeket vagy a modern természettudományos vizsgálatokat. A környezettörténeti vizsgálódásunkban vezetőnk lesz:

Laszlovszky József, régész-történész. Több középkori helyszínen is folytatott kutatásokat a Pilisben és környezetében (Visegrád, Pomáz-Nagykovácsi) és régóta kutatja Pomáz történetét.

Az előadást követő beszélgetésen, a témához kapcsolódóan a következőkről is szeretnénk szót ejteni:

· A pomázi értéktár fejlesztése

· Régi fényképek, információk gyűjtése Pomáz épületeiről, családjairól, környezetéről 

Programunkat 500 Ft adománnyal tudja támogatni mindenki, aki nem PBT tag.